English|فارسي  | سایت اصلی دانشگاه |   امروز: شنبه ١٦ فروردين ١٣٩٩
-->

 



  چاپ        ارسال به دوست

به گزارش اصغرزاده مسئول روابط عمومی حوزه درمان دانشگاه

ارزیابی تغذیه ای بیماران بستری در بیمارستان

لیدا حسینعلی زاده کارشناس مسئول واحد تغذیه بالینی

معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی


با توجه به  ويژگي های سلامت بخش غذای سالم و مناسب، سال هاست كه در دنيا غذای بيمار به

عنوان مكمل داروها، در درمان بيماران از اهمیت خاصی برخوردار بوده و اين مشاور تغذيه به عنوان عضو اصلی تیم درمان است كه با تدبير تغذيه ای درست و به موقع و تنظيم يک رژيم غذايي اصولی، به تقويت سيستم ايمني بيمار، دفع مواد زايد و بيماری زا، فراهم سازی مواد مغذی برای ترميم و رشد سلولها و در نهايت سلامت كاركرد سيستمهای بدن كمک مي كند. كار تيمي بين مشاور تغذيه، پرستار و پزشک معالج تضمين كننده كيفيت بالای خدمات تغذيه برای بيمار بوده و درمان بيماران را به سمت تخصصي شدن سوق می دهد.

خوشبختانه در سال های اخير شاهد رشد توانمندی های علمي و عملي مشاورين تغذيه در خدمات باليني بيمارستان های كشور و به تبع آن استان به دنبال برگزاری دوره های آموزشي تئوری و عملي در حيطه های تخصصي همچون حمايتهای تغذيه ای در بخش مراقبت های ويژه بزرگسالان، كودكان و نوزادان، تغذيه ويژه بيماران كليوی، دياليز و پيوند، سوختگي، سرطان و ... با توجه به ارزش حياتي تغذيه در نگهداشت و بهبود اين دسته از بيماران بوده ايم.

معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی با بكار گيری نيروهای كارشناسي تغذيه فعال و با تجربه نسبت به پياده سازی برنامه های مخلف تغذيه ای از جمله ارزیابی تغذیه ای بیماران و تجویز رژیم درمانی برای بیماران نیازمند، پايش، ارزيابي و ارتقاء شاخصهای بخش تغذيه بيمارستان اقدام نموده است.

در حال حاضر در کلیه بیمارستان های سطح استان ارزیابی تغذیه ای بیماران توسط کارشناسان تغذیه با همکاری کارشناسان پرستاری انجام می گیرد. جهت پیاده سازی این مهم، فرمهای ارزيابي اوليه و تخصصي تغذيه ای بيماران بزرگسال بستری، کودکان و زنان باردار، فرم پيگيری ويژه موارد نيازمند كنترل و پيگيری وضعيت تغذيه ای در اختيار مشاورين تغذيه قرار گرفته تا شاخص های ضروری پيگيری تغذيه و سلامت بيماران، با رويكردی مشترک در بيمارستان های كشور و استان، مورد ارزيابي قرار بگيرد.  اين فرم ها در پرونده پزشكي بيمار نگهداری می شود. فرمهای ارزيابي تغذيه ای دارای كد و تاييديه كميته كشوری مديريت اطلاعات سلامت بوده و طبق شرايط تعيين شده در دستورالعمل، از برگه های ضروری در پرونده بيماراني است كه بنا به در خواست پزشک، تحت مشاوره مشاورين تغذيه در بيمارستان قرار مي گيرند.

برای ارائه مشاوره تغذيه، لازم است كارشناس تغذيه در يكي از دو حالت زير ويزيت و مشاوره بيماران نيازمند مشاوره تغذيه را انجام دهد:

ارزیابی تغذیه ای در گام اول به صورت ارزیابی اولیه تغذیه بیمار توسط پرستار بیمار انجام می گیرد و تخمین دقیقی از وضعیت دریافت غذا و مواد مغذی یک فرد ، الگوی زندگی و تاریخچه پزشکی فرد است و به سوالاتی مانند اینکه شرایط بیمار چگونه است؟BMI بیمار چند است؟آیا در 3 ماهه گذشته کاهش وزن داشته؟آیا در هفته گذشته کاهش دریافت غذا داشته؟آیا بیمار تحت مراقبت شدید است؟ پاسخ می دهد و به دنبال آن افراد کم وزن، افراد در معرض خطر سوء تغذیه و افراد مبتلا به سوء تغذیه شناسایی می گردند. در گام بعدی سرپرستار نوبت كاری به كارشناس تغذيه در خصوص مراجعه به بخش، ويزيت و ارزيابي تخصصي تغذیه ای بيمار اطلاع رساني می­نمايد.

در حالت دوم ارزیابی تخصصی تغذیه و انجام مشاوره با تشخيص بيماري يا شرايط خاص توسط پزشک بیمار انجام می گیرد. پزشک در 18 وضعيتي كه احتمال سوء تغذيه متوسط تا شديد در آنها بالاست، درخواست مشاوره تغذيه را در برگ دستورات پزشک و برگ درخواست مشاوره درج نمايد.  اين بيماریها و شرايط عبارتند از: ناتواني در تغذيه دهاني به هر دليل ) NPO نياز به تغذيه انترال/ پارنترال(، ديابت، فشارخون بالا و بيماریهای قلبي عروقي، سرطانها، سوختگي، سكته، نارسايي كليه، همودياليز، سيروز كبدی، پيوند اعضاء، زخم بستر، سوء تغذيه و سوءجذب، بيماریهای نورولوژيک منجر به اختلال بلع، جراحي شكمي، پنوموني، بيماری انسدادی مزمن ريه (COPD) ،بيماران بستری در بخش مراقبتهای ويژه بزرگسالان و كودكان و ضربه به سر.

درصورتيكه پزشک به هر دليل ديگر، غير از موارد نامبرده فوق ويزيت و مشاوره تغذيه ای بيمار را  ضروری بداند نيز درخواست مشاوره را در برگ دستورات پزشک و برگ درخواست مشاوره درج می نمايد.

لازم به یادآوری است که در پایان نه ماهه سال 1398 طبق برآورد شاخص های استانی، پوشش مراقبت تغذیه ای بیماران بستری در ICU/PICU، حدود 75 درصد، پوشش مراقبت تغذیه ای بیماران بستری در بخش های کلیه، دیالیز و پیوند: حدود 83 درصد، پوشش مراقبت تغذیه ای بیماران بستری در بخش های سوختگی: حدود 30 درصد و  میزان بیماران ترخیص شده طی سه ماه گذشته که مشاوره تغذیه شده و رژیم و برنامه غذایی دریافت نموده اند حدود 22 درصد می باشد که امید است با همکاری پزشکان محترم شاغل در بیمارستان ها این شاخص ها ارتقا بیابد.

 

 


١٠:٢٢ - يکشنبه ٢٩ دی ١٣٩٨    /    شماره : ٢٨٦٣٢    /    تعداد نمایش : ١٧١



خروج